Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015
Προ-συνεδριακό σεμινάριο

Η σκελετική στήριξη έχει διευρύνει σε μεγάλο βαθμό το φάσμα της σύγχρονης ορθοδοντικής αυξάνοντας τις πιθανές επιλογές θεραπείας του κλινικού, τόσο κατά τη θεραπεία ασθενών υπό ανάπτυξη, όσο και κατά την θεραπεία ενηλίκων ασθενών με επιβαρυμένους οδοντικούς φραγμούς. Η απόλυτη στήριξη είναι δυνατό τώρα να εφαρμοσθεί σε οποιαδήποτε κλινική κατάσταση, βοηθώντας τον κλινικό σε δύσκολες εργασίες, όπως είναι το κλείσιμο χώρου, ο έλεγχος στο κατακόρυφο επίπεδο, η καθοδηγούμενη ανατολή εγκλείστων δοντιών, η ανόρθωση των γομφίων και πολλές άλλες που θα περιγραφούν. Επιπλέον, οι ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι γενικά απαιτούν μια διεπιστημονική διαχείριση των οδοντικών φραγμών τους, συχνά παρουσιάζουν ανατομικά έλλειψη δοντιών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη στήριξη, ή απαιτείται απόλυτη στήριξη, καθώς καμιά παρενέργεια δεν είναι αποδεκτή. Πρόκειται να παρουσιαστεί και να διευκρινιστεί κάθε πτυχή των μικροβιδών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας τοποθέτησής τους. Η ορθολογική χρήση τους και το διεπιστημονικό σχέδιο θεραπείας τους θα συζητηθούν μέσα από μια σειρά από παρουσιάσεις περιστατικών. Θα γίνει επίσης ανάλυση των πιθανών κινδύνων και επιπλοκών, επισημαίνοντας τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην κλινική επιτυχία.

Βιογραφικό σημείωμα Dr. Cesare Luzi
O Dr. Cesare Luzi έλαβε το πτυχίο της Οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο“La Sapienza” της Ρώμης και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ορθοδοντικής από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ορθοδοντικής (European Postgraduate Students Orthodontic Society-EPSOS). Είναι ενεργό μέλος της SIDO (Italian Society of Orthodontics) και της AIdOR (Italian Academy of Orthodontics), καθώς και της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Εταιρείας (European Orthodontic Society-EOS) και της ASIO (Italian Association of Specialists in Orthodontics). Του απονεμήθηκαν το βραβείο Houston Research Award του EOS (2006), το First Prize Award for Clinical Research της SIDO (2006) και το βραβείο Beni Solow Award (2010). Είναι κάτοχος του Italian Board of Orthodontics. Διατελεί επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Ferrara (Italy) και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Ρώμη της Ιταλίας με αποκλειστική ενασχόληση την Ορθοδοντική.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015
Μετα-συνεδριακό σεμινάριο

Σημεία που επισημαίνουν την αναγκαιότητα της Ορθοδοντικής θεραπείας
1. Ανισορροπία ή ασυμμετρία προσώπου
2. Δυσλειτουργίες από στοματικές έξεις
3. Συνωστισμοί, έκτοπα ή έγκλειστα δόντια
4. Προεξέχοντα δόντια
5. Οπίσθια θέση του πώγωνα

Η Ορθοδοντική είναι μέρος της Οδοντιατρικής πρακτικής. Η έννοια της τεχνικής Edgewise βασίζεται σε μια αναλυτική και στρατηγική διαχείριση της ορθοδοντικής θεραπείας των συγκλεισιακών ανωμαλιών. Η ανάλυση και η στρατηγική βασίζονται στη μελέτη του προσώπου, του χαμόγελου, στην κρανιοπροσωπική ανάλυση και στη συνολική ανάλυση του χώρου, οι οποίες καθορίζουν τη δυσκολία της θεραπείας. Το ελκυστικό χαμόγελο είναι ένα θαυμάσιο προσόν. Συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και στην αυτό-εικόνα μας. Η διαχείριση της σύγκλεισης εξαρτάται από τη θέση των δοντιών και το οδοντοφατνιακό περιβάλλον. Η αρμονία του προφίλ εξαρτάται κυρίως από την κατακόρυφη διάσταση. Θα δούμε πώς μπορούμε να συμφιλιώσουμε αυτές τις δύο παραμέτρους: τη σύγκλειση και το πρόσωπο, εδραιώνοντας τη σωστή στρατηγική και τη μηχανική που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η σχέση μεταξύ της σύγκλεισης και της αρμονίας του προσώπου, είναι αυτή που διατηρεί τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Η κατακόρυφη διάσταση του προσώπου διαφοροποιεί τις περιπτώσεις δολιχοπρόσωπου τύπου που χρειάζονται εξαγωγές από τις περιπτώσεις βραχυπρόσωπου τύπου που δεν χρειάζονται εξαγωγές. Η θεραπεία των περιπτώσεων αυτών απαιτεί είτε τη σύσπαση ή τη διαστολή των μαλακών ιστών.

Βιογραφικό σημείωμα: Prof. Andre Horn
DDS-MS in Orthodontics, Παρίσι
Diplomate in Orthodontics, Παρίσι
French Board of Orthodontics
Αναπληρωτής Καθηγητής, Παρίσι
Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμια Βουκουρεστίου και Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Tweed για ορθοδοντική έρευνα
Πρόεδρος Γαλλικής Ορθοδοντικής Εταιρείας
Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ορθοδοντικής
Διεθνές Μέλος Αμερικανικού Συλλόγου Ορθοδοντικών και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικής
Διδάσκων στο Διεθνές Σεμινάριο Tweed, Τουσόν, Αριζόνα
Διδάσκων σε σεμινάρια Edgewise στην Ευρώπη: Μικρά σεμινάρια στο Άαρχους στην Δανία, σεμινάριο Edgewise σε Νάπολη-Μιλάνο-Ρώμη στην Ιταλία, Παρίσι στην Γαλλία, Βουκουρέστι στην Ρουμανία, Βρυξέλλες UCB.
Διεθνής Ομιλητής

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και μεταμορφώνουν διαρκώς το περιβάλλον γύρω μας. Η ψηφιακή επανάσταση θα έχει σημαντική επίδραση και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τον θάνατο. Τα εξελιγμένα διαγνωστικά εργαλεία, οι προχωρημένες θεραπείες, η προσθετική, αλλά και η καλλιέργεια ιστών και οργάνων αποτελούν ορισμένα μόνο από τα εφόδια στην προσπάθεια του ανθρώπου να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να ξεγελάσει, έστω και προσωρινά, τον θάνατο. Εκτιμάται πως τα μωρά που γεννιούνται σήμερα μπορούν, με την αναμενόμενη πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, να ζήσουν έως και 140 χρόνια. Σύμφωνα με τον J. Franzen: “Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει το ανθρώπινο είδος για την ηγεμονία του επί της γης: Σε ένα πεπερασμένο σώμα στεγάζει ένα μικρό όργανο, τον εγκέφαλο, που μπορεί να συλλάβει την έννοια του απείρου και ονειρεύεται την αθανασία.” Οι επιστήμονες, όμως, όχι μόνο ονειρεύονται, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν την ψηφιακή αθανασία (digital immortality), ακολουθώντας πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Ένα από αυτά στοχεύει στην πλήρη καταγραφή των εμπειριών του ατόμου, αποθηκεύοντας σε ψηφιακά μέσα την καθημερινότητά του και καθιστώντας τη μνήμη ανεξίτηλη. Ένα δεύτερο, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, ώστε να μπορούμε να τον συντηρούμε, να τον επαναπρογραμματίζουμε και να τον αντιγράφουμε. Ένα τρίτο ερευνητικό μονοπάτι φιλοδοξεί να δημιουργήσει την κατάλληλη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής που θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι προφανές. Η εισήγηση θα παρουσιάσει μερικές μόνο πτυχές των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας που αναμένεται ότι θα γεννήσουν νέα κοινωνικά διλήμματα.

Βιογραφικό σημείωμα Καθ. Περικλής Μήτκας

Ο Περικλής Α. Μήτκας έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 1985. Από το Syracuse University των ΗΠΑ έλαβε MSc (1987) και PhD (1990) in Computer Engineering. Από το 1990 ως το 2000 εργάστηκε ως Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών, ενώ παράλληλα διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων. Από το 1999 υπηρετεί ως Αναπληρωτής και από το 2006 ως Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ από το 2005 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τομέα Ηλεκτρονικής Υπολογιστών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος (2001-05) και Πρόεδρος (2011-13) του Τμήματος και Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής Υπολογιστών (2005-07). Από το 2010 μέχρι το 2014 είχε την ευθύνη του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος ή μέλος πολλών πανεπιστημιακών επιτροπών. Συνεργάστηκε ερευνητικά με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), όπου χρημάτισε Αναπληρωτής Διευθυντής (2002-09) και είναι μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (από το 2013). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και γνώσης, εξόρυξη δεδομένων, πράκτορες λογισμικού για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για περιβαλλοντικές και βιολογικές εφαρμογές. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει συντονίσει πλειάδα ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών έργων και έχει επιβλέψει 15 διδακτορικές διατριβές. Ο κ. Μήτκας εξελέγη (06/2014) Πρύτανης του ΑΠΘ και ανέλαβε καθήκοντα την 1.9.2014

Η δυνατότητα θεραπείας συνωστισμού διαφορετικής σοβαρότητας αποτελούσε ένα ειδικό θέμα του συστήματος Invisalign από την αρχική του εμφάνιση στο ορθοδοντικό τοπίο. Η εξέλιξη του νέο υλικό και στο νέο λογισμικό Clincheck, η οποία βασίσθηκε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών (έξυπνα χαρακτηριστικά), διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της τεχνικής σε ένα μεγάλο αριθμό ανωμαλιών σύγκλεισης και βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του ορθοδοντικού σχεδίου θεραπείας. Η ιδέα να απεικονίσουμε την αρχική συγκλεισιακή δυσαρμονία του ασθενή με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου λογισμικού μπορεί να διευρύνει τις διαγνωστικές πληροφορίες που λαμβάνονται από τις μικρο-αισθητικές συνθήκες και την κατάσταση της σύγκλεισης του ασθενή, ενώ η ψηφιακή πρόβλεψη (clincheck) δημιουργεί μια εντελώς νέα προσέγγιση των ορθοδοντικών ασθενών που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε όλη την ορθοδοντική θεραπεία και τις οδοντικές μετακινήσεις σε ένα μόνο στάδιο (ψηφιακή ορθοδοντική) και όχι ραντεβού με ραντεβού (παραδοσιακή ορθοδοντική). Παρακολουθώντας τις εμβιομηχανικές και βιολογικές ανάγκες των ασθενών, ο ορθοδοντικός μπορεί να εφαρμόσει πλήρως τις ορθοδοντικές αρχές που αποτελούν τη βάση της προσωπικής του εκπαίδευσης τροποποιώντας μόνο το χρόνο εφαρμογής και αποδέσμευσης των δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο, η ψηφιακή ορθοδοντική με το σύστημα Invisalign μπορεί να αλλάξει εντελώς την ορθοδοντική προσέγγιση με έναν συνδυασμό πολύ ικανοποιητικών αποτελεσμάτων σε πολύπλοκες περιπτώσεις με (α) καλή αισθητική κατά τη διάρκεια θεραπείας και (β) εύκολες διαδικασίες υγιεινής, καθώς και (γ) βιολογικής εφαρμογής δυνάμεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας εγκάρσιων, κατακόρυφων και οβελιαίων προβλημάτων.

Βιογραφικό σημείωμα Dr. Alessandro Mario Greco
Ο Dr. Greco γεννήθηκε το 1976. Απέκτησε το πτυχίο του στην Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης το 1999. Αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Ferrara το 2007 και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης το 2014. Είναι Επισκέπτης Καθηγητής και συνεργάτης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο της Ferrara και στο Νοσοκομείο Fatebenefratelli του Isola Tiberina. Διατηρεί ορθοδοντικό ιατρείο στην Ιταλία (Ρώμη). Είναι μέλος της Italian Society of Orthodontics, της European Orthodontic Society, της World Federation of Orthodontics, της Italian Society of Bidimensional Technique. Είναι επίσης πιστοποιημένο μέλος του Italian Board of Orthodontics (2009) και του European Board of Orthodontics (2012). Είναι κλινικός ομιλητής της τεχνικής Invisalign. Μεταξύ άλλων θέσεων σε επιστημονικές εταιρείες, έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Italian Association of Orthodontists (2013) και της Italian Society of Bidimensional Technique (2013-2015). Έχει συγγράψει περισσότερες από 20 επιστημονικές εργασίες.

Οι διαταραχές αναπνοής ύπνου (ΔΑΥ) (Sleep Disordered Breathing, SDB) έχουν αναγνωριστεί ως μείζον πρόβλημα υγείας σε ενήλικες εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον στην ιατρική κοινότητα για τις επιπτώσεις αυτής της νευρολογικής κατάστασης στον παιδικό πληθυσμό. Αυτή η διάλεξη επικεντρώνεται στον ρόλο του ορθοδοντικού στην αναγνώριση και τη θεραπεία της διαταραγμένης αναπνοής ύπνου στα παιδιά και τους εφήβους. Κύρια σημεία αποτελούν τα προειδοποιητικά σημεία και τα συμπτώματα των ΔΑΥ, τα οποία κάθε κλινικός θα πρέπει να γνωρίζει, οι θεραπείες για τις ΔΑΥ, όπως και ο τρόπος με τον οποίο η διάγνωση των ΔΑΥ επηρεάζει το σχεδιασμό της ορθοδοντικής θεραπείας για τους ορθοδοντικούς ασθενείς. Θα παρουσιαστούν δεδομένα από αρκετές μελέτες των ΔΑΥ σε παιδιά. Οι μελέτες αυτές θα εμπλουτιστούν με αναφορές κλινικών περιπτώσεων.

Βιογραφικό σημείωμα Prof. Mark Hans

O Δρ. Μ. Hans είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του CaseWesternReserveUniversity (CWRU). Αποφοίτησε με πτυχίο BachelorofScience στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Yale το 1975 και σπούδασε οδοντιατρική και ορθοδοντική στο CWRU, ολοκληρώνοντας το πτυχίο του το 1979 και τον μεταπτυχιακό του τίτλο το 1981. Ο Δρ. Hans έλαβε το Βραβείο Harry Sicher από την Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών για τη μεταπτυχιακή του διατριβή. Από το 1981 ο Δρ. Hans διατηρεί ορθοδοντικό ιατρείο στο Οχάιο, όπου ζει με τη σύζυγό του Susan και τα τρία παιδιά τους. Ο Δρ. Hans έγινε μέλος Δ.Ε.Π. του CWRU το 1982 όπου υπηρέτησε ως Επίκουρος Κλινικός Καθηγητής. Το 1988 έγινε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελέτης Αύξησης Bolton-Brush. Διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου το 1991 και Διευθυντής του Κέντρου το 2002. Από το 1989 υπήρξε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του CWRU. Εκτός από το ρόλο του ως επικεφαλής του Εργαστηρίου, ο Δρ. Hans ασχολείται ενεργά και με την έρευνα. Τα κύρια ενδιαφέροντα του είναι η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας, η μελέτη της αύξησης του προσώπου χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη απεικόνιση και ο ρόλος του ορθοδοντικού στο Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου. Ο Δρ. Hans έχει πιστοποίηση από το American Board of Orthodontics και έχει συγγράψει με τον Δρ. Donald Enlow το πιο σημαντικό βιβλίο για την αύξηση του προσώπου: Essentials of Facial Growth, Second Edition, Needham Press, 2008.

Τα συστήματα μη-συνεργασίας ασθενών έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη θεραπεία ορθοδοντικών ανωμαλιών Τάξης II, ωστόσο όλα οδηγούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες στα δόντια στήριξης. Οι πάγιες συσκευές bite-jumping προκαλούν τόσο σκελετικές όσο και οδοντικές μεταβολές έχοντας ως κύρια παρενέργεια τη χειλική απόκλιση των κάτω τομέων, μειώνοντας έτσι, εν μέρει, την οριζόντια πρόταξη λόγω οδοντοφατνιακών αντισταθμίσεων. Αυτό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία μιας τελικής οδοντικής σχέσης Τάξης Ι και μιας σταθερής συγγόμφωσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αποφευχθεί η χειλική απόκλιση των κάτω τομέων με τη χρήση χυτών συσκευών, συρμάτων με κάμψεις ροπής και αγκύλια με προρυθμισμένη ροπή, ο απόλυτος έλεγχος στήριξης δεν μπορεί να επιτευχθεί και πρέπει πάντα να αναμένουμε μια απώλεια στήριξης στην κάτω γνάθο. Σήμερα, οι προσωρινές συσκευές στήριξης (Temporary Anchorage Devices-TADs) αποτελούν καθημερινό εργαλείο στην ορθοδοντική και η χρήση τους σε συνδυασμό με συσκευές μη-συνεργασίας ασθενών μπορούν να συμπεριληφθούν σε νέα πρωτόκολλα θεραπείας. Αυτή η παρουσίαση περιγράφει τον συνδυασμό μικροβίδων και μιας τροποποιημένης συσκευής Herbst, που χρησιμοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της χειλικής απόκλισης των κάτω τομέων, ενισχύοντας έτσι τη σκελετική ανταπόκριση και βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητα και την επιτυχία της θεραπείας.

Μια νέα τεχνική εκτεταμένης γενειοπλαστικής, η οστεοτομία “wing” της κάτω γνάθου, παρουσιάζεται βήμα προς βήμα. Η οστεοτομία αυτή επιτρέπει τη διόρθωση της θέσης του πώγωνα, την αλλαγή στην όψη της αποκλίνουσας κάτω γνάθου και την επίτευξη της αβίαστης επαφής των χειλιών στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο. Όλες αυτές οι μετακινήσεις της κάτω γνάθου μπορούν να πραγματοποιηθούν εντελώς ανεξάρτητα από την τοποθέτηση των οστικών βάσεων, που είναι απαραίτητη για την διόρθωση της σύγκλεισης.

Βιογραφικό σημείωμα Dr. Albino Triaca

Ο Albino Triaca είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Salzburg, . Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης το 1978 και από την Οδοντιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου το 1984. Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Limmatspital Urdorf της Ζυρίχης την περίοδο 1987-1980, στη Γενική Παιδιατρική Χειρουργική στο Limmatspital Urdorf της Ζυρίχης το 1980-1981 και στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική στο Abteilung für Kiefer- und Gesichtschirurgie der Universität της Ζυρίχης. Διετέλεσε αρχίατρος στο Εργαστήριο Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Abteilung für Kiefer- und Gesichtschirurgie der Universität της Ζυρίχης. Το 1990 πραγματοποίησε εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική Division στο Πανεπιστήμιο University of Miami, Florida, ΗΠΑ. Είναι Διευθυντής του Max Center, European Center for Maxillo-Facial and Aesthetic surgery, Republica di San Marino και του Maxillo-Facial-Center, Klinik Pyramide am See. Από το 2014 είναι επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Salzburg. Έχει εμπλακεί σε περισσότερα από 200 σεμινάρια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 120 διαλέξεις και ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια.

Η ιδέα της ομορφιάς ξεκινά από την αυτοεκτίμηση και φτάνει στο απόγειο της με την κοινωνική αποδοχή ενός ατόμου. Ομορφιά, και ιδιαίτερα η ομορφιά του προσώπου επηρεάζει την αντίληψή μας, τη στάση και τη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους. Ειδικά, στη βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών αναφέρεται συχνά ότι η φυσική ομορφιά είναι συνήθως ψυχολογικό και κοινωνικό χάρισμα. Τελευταίες έρευνες από την άλλη πλευρά αναφέρονται στη σημασία του προσώπου, και ιδιαίτερα του μέσου προσώπου, ως η υπομονάδα του προσώπου με τη πιο ουσιαστική επίδραση στην αντίληψη της ηλικίας, της ελκυστικότητας και της κούρασης. Αν έτσι, μπορεί η αισθητική χειρουργική προσώπου να συμβάλει στην βελτίωση της ελλιπούς καθημερινής συμπεριφοράς και ποιότητας της ζωής και αξίζει το ρίσκο μιας εκλεκτικής χειρουργικής επέμβασης; Επιπλέον, η καθημερινή ποιότητα ζωής έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση της υγείας. Αυτή η συνολική ευεξία θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος του κάθε τομέα της ιατρικής όπως καθορίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη από το 1949, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και της αισθητικής χειρουργικής του προσώπου, της οποίας εξ ορισμού είναι και ο κύριος στόχος. Οι "υγιείς" ασθενείς της αισθητικής χειρουργικής αξιώνουν όλο και περισσότερο το δικαίωμά τους στη σωματική και ψυχολογική ευεξία μέσω των ελάχιστα επεμβατικών ή χειρουργικών επεμβάσεων. Αυτοί οι ασθενείς αποδέχονται το ρίσκο διάφορων πιθανών επιπλοκών, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη σωματική ελκυστικότητα: Η ρήση του Σοπενχάουερ, ότι "Η ομορφιά είναι η καλύτερη σύσταση, περισσότερο και από οποιαδήποτε συστατική επιστολή" έχει γίνει όλο και πιο αποδεκτή στη σύγχρονη εποχή. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει μια γενική εικόνα, και να συζητηθούν οι σημαντικότερες επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα στην αισθητική χειρουργική του προσώπου και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της, καθώς και η παρουσίαση τρεχουσών θεραπευτικών εξελίξεων στη μεταφραστική έρευνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προς την κλινική εφαρμογή τους στο εγγύς μέλλον. Πρόσφατα αποτελέσματα από τη χρήση αυτών των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, είναι πολύ ενθαρρυντικά και παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις και εναλλακτικές θεραπείες.

Βιογραφικό σημείωμα Dr. med. Νικόλαος A. Παπαδόπουλος

Ο Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος γεννηθείς στο Ζευγολατιό, Σερρών, εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2009 σε Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2014 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Τα κύρια κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Παπαδόπουλου περιλαμβάνουν τα θέματα "Επούλωση των Ιστών στο Έμβρυο και Ενήλικες", "Βλαστοκύτταρα Λιπώδους Ιστού για Κυτταρική Θεραπεία", "Ινοβλάστες/Μυοϊνοβλάστες και Αντι-Γήρανση" και "Ποιότητα Ζωής μετά από Επεμβάσεις Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής». Η εντατική και διαχρονική αυτή έρευνά του στους παραπάνω τομείς αναγνωρίσθηκε με την απονομή διαφόρων Επιστημονικών Βραβείων, μεταξύ άλλων και του "Hans Anderl Award 2006" απο την Ευρωπαϊκή Ένωση Πλαστικών Χειρουργών (EURAPS) και του το μετάλλιου "Karl Marx von Bauernfeind-Madaille" από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου ως μέλος της ομάδας πού πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση άμφω άνω άκρων, 25-26 Ιουλίου του 2008 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου Γερμανίας ("Klinikum rechts der Isar"). Ο κ. Παπαδόπουλος είναι μέλος 20 και άνω διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα σε 5 διαφορετικές γλώσσες άνω των 300 ανακοινώσεων και προσκεκλημένων διαλέξεων σε περιφερειακά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια ή Κλινικές και Πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων έχουν δημοσιευθεί σε πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες, με H-index 18, και impact factor ανω των 90. Μαζί με συναδέλφους έχει εκδόσει το βιβλίο "Χειλεο-Γναθο-Υπερωιοσχιστίες: Διάγνωση και Θεραπευτική Αντιμετωπιση" (Εκδόσεις Μπονισέλ), το βιβλίο "Skin Cancer and Melanoma: Surgical Treatment and Reconstruction [Springer Verlag, Germany, in press]", όπως επίσης και το Supplement (Παράρτημα) "Transsexuellenchirurgie [Transsexual Surgery]" στο peer review Επιστημονικό Περιοδικό "Handchirurgie, Mikrochirurgie, Plastische Chirurgie" ενώ έχει συμβάλλει σε διάφορα άλλα βιβλία με συγγραφή κεφαλαίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τέλος είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής τριών peer review επιστημονικών περιοδικών και κριτής 33 επιστημονικών περιοδικών. Ο Δρ Παπαδόπουλος διετέλεσε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εμβρυϊκής Ιατρικής και Χειρουργικής (IFMSS) και του 27ου ετήσιου συνεδρίου της, όπως επίσης και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ) και του 20ου επετειακού ετήσιου συνεδρίου της το 2014. Επίσης, έχει εκλεγεί ως Πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας (ΕΛΕ) για τα έτη 2016-2018.

Τις περισσότερες φορές, στα περιστατικά Τάξης ΙΙ, το άνω χείλος είναι καλά τοποθετημένο στο προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι ο άνω τομέας βρίσκεται σε καλή θέση και αποδεικνύει ότι η σύγκλειση Τάξης ΙΙ δεν πρέπει να διορθώνεται με την άπω μετακίνηση του άνω φραγμού. Η θεραπεία θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη διαχείριση της κάτω γνάθου, κατά την αύξηση, και με την οβελιαία, εγκάρσια και κατακόρυφη επανατοποθέτηση του κατώτερου προσώπου. Η θεραπεία της Τάξης ΙΙ με οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς.

- Εφηβεία: Θεραπεία, με ή χωρίς εξαγωγές, πριν από την ανατολή των δεύτερων γομφίων, με εμβιομηχανική Τάξης ΙΙ όσο το δυνατό πιο σύντομα. Ή, σε περίπτωση εξαγωγών, προχωρώντας σε εξαγωγή των δεύτερων προγομφίων για τη βελτίωση της ανταπόκρισης της κάτω γνάθου.

- Θεραπεία ενηλίκων με χειρουργική προώθηση της κάτω γνάθου.
Η εμπειρία μας δείχνει ότι στις περιπτώσεις Τάξης II, όσο λιγότερες εξαγωγές κάνουμε, τόσο καλύτερη είναι η ανταπόκριση του προσώπου. Στο ιατρείο μας, θεραπεύουμε κατά 75% περιπτώσεις χωρίς εξαγωγή προγομφίων και το 10% αυτών των περιπτώσεων είναι το αποτέλεσμα πρώιμου θεραπείας στο στάδιο της μικτής οδοντοφυΐας.

Είναι μεγάλο λάθος να θεραπεύουμε περιστατικά Τάξης ΙΙ με αυξημένη οριζόντια πρόταξη εξάγοντας τους άνω προγομφίους. Αυτό είναι επιζήμιο για το χαμόγελο. Το 20% των περιπτώσεων χρειάζονται εξαγωγή των προγομφίων (τα περισσότερα περιστατικά Τάξης ΙΙ θεραπεύονται με την εξαγωγή των δεύτερων κάτω προγομφίων). Ο ορθοδοντικός έχει μια μοναδική ικανότητα να αλλάζει τα πρόσωπα ή να πετυχαίνει το καλύτερο πρόσωπο για κάθε ασθενή. Είναι εξίσου εύκολο να κάνει τα πρόσωπά χειρότερα, όσο και να τα κάνει καλύτερα. Το χαμόγελο είναι ο οδηγός. Η ισορροπία και η αρμονία του προσώπου είναι ένας από τους απώτερους στόχους μας.

Τα έκτοπα δόντια δεν είναι κάτι σπάνιο για το ορθοδοντικό ιατρείο και εμφανίζονται σε απλές μορφές ή σε περισσότερο πολύπλοκες όπως η έγκλειση και η αντιμετάθεση. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι κάποιες φορές αρκετές και η απόφαση που λαμβάνουμε συνήθως βασίζεται στη θέση των δοντιών και στους κινδύνους που εμπλέκονται σε κάθε σχέδιο θεραπείας. Στην περίπτωση πλήρως ετερότοπων κυνοδόντων μπορούμε να αποδεχθούμε την εσφαλμένη θέση τους και να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία κατά περίπτωση και σε συνδυασμό με άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, η διόρθωση της σειράς των δοντιών αποτελεί πολλές φορές πρόκληση για το θεράποντα. Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στη θεραπευτική διαδικασία θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά. Ο ορθοδοντικός θα πρέπει να είναι ικανός να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει όλων το φάσμα των θεμάτων που μπορούν να προκύψουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Βιογραφικό σημείωμα Prof. Abbas Zaher

Ο Abbas R. Zaher είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας το 1981 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθοδοντική στο ίδιο πανεπιστήμιο από όπου απέκτησε το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ορθοδοντική και το δίπλωμα MS. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Iowa, ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας το 1992. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Iowa την περίοδο 1989-1991. Είναι Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ορθοδοντικής Εταιρείας ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών. Είναι μέλος της Αραβικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, της Αμερικάνικης Ορθοδοντικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Εταιρείας. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και διαλέξεις και ανακοινώσεις σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια και 30 παγκόσμια συνέδρια. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Helen and B. F. Dewel Clinical Orthodontic Award για το καλύτερο επιστημονικό άρθρο στο American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics το 1995.

ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1. Βάσογλου Μ, Βάσογλου Γ, Παναγιωτουνάκου Ε. Χρήση ορθοδοντικών μικροεμφυτευμάτων
κατά την ορθοδοντική αντιμετώπιση ενήλικα ασθενή, με στόχο την τελική οδοντιατρική
αποκατάσταση του. Παρουσίαση κλινικού περιστατικού.
2. Μωραΐτη Μ-Α. Χειρουργική αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων της άνω γνάθου: Ανοιχτή ή
κλειστή τεχνική;
3. Πάρχα Ε, Μπιτσάνης Η, Χαλαζωνίτης Δ. Μορφομετρική συσχέτιση του σχήματος της υπερώας
με το σχήμα του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος: Πιλοτική μελέτη.

1. Δούλης Ι, Κουβέλης Γ, Δρίτσας Κ, Κλούκος Δ. Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των κηρίων μάσησης και των μαστιχών ως μέσα ανακούφισης από τον πόνο που ακολουθεί την αρχική τοποθέτηση αγκυλίων στους ορθοδοντικούς ασθενείς. Συστηματική ανασκόπηση.
2. Κουβέλης Γ, Δρίτσας Κ, Δούλης Ι, Ηλιάδης Θ, Κλούκος Δ. Οι επιδράσεις της ορθοδοντικής θεραπείας με εξαγωγές, στη σκελετική κάθετη διάσταση. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
3. Παπακωστοπούλου Μ, Παπακωστόπουλος Α. Αποφρακτική άπνοια του ύπνου.
4. Σαμπαζιώτης Δ, Φερδιανάκης Ε, Δαμανάκης Γ, Τσολάκης ΙΑ. Επιδράσεις των εξωστοματικών συσκευών στις ανωμαλίες Τάξης ΙΙ κατά Angle. Κλινική εφαρμογή και συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση.

  

-Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ορθοδοντικοί, οι οδοντίατροι και φοιτητές. -Το Κόστος Συμμετοχής συμπεριλαμβάνει: παρακολούθηση Συνεδρίου, επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό υλικό, συμμετοχή στα διαλείμματα καφέ και στα γεύματα του συνεδρίου και πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Nikopolis (Τηλ.: 231 401030, E-mail: reservations@hotel-nikopolis.com, Web: www.hotel-nikopolis.com), Ασκληπιού 16-18, 60019 Πυλαία, Θεσσαλονίκη.
Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Το προ-συνεδριακό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015. To μετα-συνεδριακό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015.
• Επίσημες γλώσσες κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική με ταυτόχρονη μετάφραση. • Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προ- και μετα-συνεδριακού σεμιναρίου, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, επίσημη γλώσσα θα είναι η Αγγλική χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Οι σύνεδροι που θα εγγραφούν στο 18 Πανελλήνιο Συνέδριο θα παραλαμβάνουν από τη γραμματεία του συνεδρίου τσάντα με έντυπο υλικό, το πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και την ταυτότητα του συνέδρου (badge), που θα πρέπει να φέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του συνεδρίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση οδοντιατρικών-ορθοδοντικών προϊόντων, μηχανημάτων και υλικών στην αίθουσα «Atrium» του Ξενοδοχείου Nikopolis.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο parking του ξενοδοχείου, χωρητικότητας 100 θέσεων.
Όλοι οι σύνεδροι θα παραλάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης κατά την λήξη του συνεδρίου, οπότε και θα τους ζητηθεί να συμπληρώσουν έντυπο αξιολόγησης του 18 Πανελλήνιου Συνεδρίου.
Οι σύνεδροι μπορούν να διαμείνουν εφ’ όσον το επιθυμούν στο ξενοδοχείο Nikopolis. Η οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε ειδικές τιμές για τους συνέδρους, οι οποίες θα ισχύουν εφ΄ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Μπορείτε να κάνετε απ' ευθείας κράτηση επικοινωνώντας με το ξενοδοχείο Nikopolis δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσετε το 18 συνέδριο της Ο.Ε.Ε. και Ο.Ε.Β.Ε. στα: T: +30 2310 401030, E: reservations@hotel-nikopolis.com W: www.hotel-nikopolis.com
Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος Εργαστήριο Ορθοδοντικής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Α.Π.Θ., 54124 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-999556, Fax: 2310-999549, Email: info@orthoebe.gr, www.orthoebe.gr
30 Σεπτεμβρίου 2015: Τελική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων 15 Οκτωβρίου 2015: Τελική ημερομηνία αποδοχής περιλήψεων 31 Οκτωβρίου 2015: Τελική ημερομηνία έγκαιρης εγγραφής (early bird) με έκπτωση επί της συμμετοχής

Για να εγγραφείτε στο συνέδριο στείλτε το κόστος εγγραφής με τραπεζική εντολή στον τραπεζικό λογαριασμό της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος:

Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR93 0172 2270 0052 2706 3519 751, BIC: PIRBGRAA,

δηλώνοντας απαραίτητα το ονοματεπώνυμό σας στην αιτιολογία κατάθεσης. Κατόπιν στείλτε το αποδεικτικό κατάθεσης μαζί με το έντυπο εγγραφής στη γραμματεία της Ο.Ε.Β.Ε. με fax: 2310-999549 ή με e-mail: info@orthoebe.gr

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τις πληρωμές σας με τo ηλεκτρονικό κανάλι της Τράπεζας Πειραιώς easypay.gr, χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα (Visa ή MasterCard) ή οποιοδήποτε τραπεζικό σας λογαριασμό ανεξάρτητα με ποια τράπεζα συνεργάζεστε. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να συνδεθείτε απ’ ευθείας στη σελίδα πληρωμής του συνεδρίου στη διεύθυνση:
https://www.easypay.gr,
ή χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ειδικές διευθύνσεις:
• https://www.easypay.gr/18GROrthodontic.pay (ελληνικά)
• https://www.easypay.gr/18GROrthodontic.pay?lang=2 (αγγλικά)

Μπορείτε να βρείτε το έντυπο εγγραφής εδώ και εδώ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

  Εγγραφή μέχρι και 31.10.2015
  Προ-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο Μετα-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο & 2 σεμινάρια
Μέλη 80 100 80 200
Μη Μέλη 100 120 100 250
Φοιτητές 40 50 40 100
  Εγγραφή μετά τις 01.11.2015
  Προ-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο Μετα-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο & 2 σεμινάρια
Μέλη 100 120 100 250
Μη Μέλη 120 140 120 300
Φοιτητές 50 60 50 130

 

3M HELLAS
Κηφισίας 20, 15125 Μαρούσι
τηλ.: 210 6885300 / fax: 210 6843281
e-mail: axera@mmm.comrfilou@mmm.com
Web: www.3m.gr

AMERICAN ORTHODONTICS – Κωνσταντίνος Γ. Οικονομίδης
Λεωφ. Νίκης 1, 54624 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 256697/ fax: 2310 256697
e-mail: americanortho.gr@gmail.com
Web: www.americanortho.com

DENTALCOM - Γ. Παπάζογλου Α.Ε.
Καρυοφύλλη 24, 11527 Αθήνα
τηλ.: 210 7775021 – 210 7775110 – 210 7775929
fax: 210 7770480
e-mail: sales@dentalcom.gr
Web: www.dentalcom.gr

Dental Link Ε.Π.Ε.
Μενάνδρου 58, 10432 Αθήνα
τηλ.: 210 5248309 / fax.: 210 5242562
e-mail: dentallink.stefa@gmail.com
Web: www.dentallink.gr

Δημήτρης Μεταξάς
Οδοντοτεχνίτης
Εθν. Αμύνης 25, 546 21 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 282549
e-mail: dmetaxasd@gmail.com
Web: www.metaxasortho.com

FRAME (Βούκας Βασίλειος Δ.)
Εταιρία Ιατρικών Εργαστηριακών Στολών
Εθνικής Αμύνης 33, 54621, Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310201188

Web: http://www.framescrubs.com

Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε.
Μιχαλακοπούλου 157, 11527 Γουδί
τηλ.: 210 7716416 – 210 7751000 / fax: 210 7711100
e-mail: info@tsaprazis.gr
Web: www.tsaprazis.gr

INFOLAB snc - Distributore Italiano Dolphin
Via Montorio 27, 37131 – Verona (VR), Italia
tel.: +39 045 8352448 / Fax +39 045 8300506
e-mail: info@dolphinimaging.it 
Web: www.dolphinimaging.it | www.infolabverona.com

Invisalign -Align Technology BV
Πάνος Πέρρος
Τηλ. 6977 575 332
e-mail: pperros@aligntech.com 
Web: www.invisalign.com

F. N. Orthodontics
Tετραπόλεως 2-8, 11527 Αθήνα
τηλ./fax: 210 7773373
e-mail: fn_orthodontics@yahoo.gr ;sylviavsl@hotmail.gr 
Web: www.fnorthodontics.com

Μαρία Τσολάκη
Οδοντοτεχνίτης
Μητροπόλεως 40, 54623 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 233675
e-mail: ormtsolaki@yahoo.gr

Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.
Μεσογείων 348, 15341 Αγία Παρασκευή
τηλ.: 210 6541340/ fax: 210 6541618
e-mail: info@vitsaropoulos.gr
Web: www.vitsaropoulos.gr

Oral-B
Δερβενακίων 8, 172 35 Δάφνη
τηλ.: 210 9287700 / fax: 210 9287333
e-mail: boura.j@gmail.com
Web: www.epithimies.gr

ORTHO CENTER - Ελαιοτριβιάρη Κούλα και ΣΙΑ Ο.Ε.
Αποστόλη 21-23, 34100 Χαλκίδα
τηλ.: 22210 20410/ fax: 22210 85450
e-mail: info@ortho-center.gr
Web: www.ortho-center.gr

ORTHOSMILE - Μ. Γρηγορίου & ΣΙΑ Ο.Ε.
Λεωφ. Μαραθώνος 79, 14569 Άνοιξη
τηλ.: 210 8145775 - 210 6748283 / fax: 210 8145776
e-mail: ortho-smile@live.com

Plac Control - Προϊόντα στοματικής υγιεινής
τηλ.: 800 1175222 / 23920 73732
e-mail: plac@otenet.gr
Web: www.placcontrol.gr

Ramma Dental A.E.
Πλατεία Γκύζη 11, 11474 Αθήνα
τηλ.: 210 6450161 / fax: 210 6432434
e-mail: info@rammadental.gr
Web: www.rammadental.gr

ROYAL ORTHODONTICS – BRITTA SCHOFFEL & ΣΙΑ E.E.
Ολυμπιονικών 18, 19009 Πικέρμι
τηλ.: 210 9958506/ fax: 210 6043457
e-mail: info@orthoshop.gr
Web: www.orthoshop.gr

Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης
Τσιμισκή 43, 54623 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 269249
e-mail: info@dental-co.gr
Web: www.dental-co.gr

UNIDENT Κωνσταντίνος Τζιβελέκας
Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Εθνικής Αντιστάσεως 26, 15235 Βριλήσσια
τηλ.: 210 6858070/ fax: 210 6858099
e-mail: info@ktzivelekas.gr
Web: www.ktzivelekas.gr

Η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνουν το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στηv ΑΘΗΝΑ, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο President.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος και η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος διοργανώνουν το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο.

Λεπτομέρειες εδώ.

14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος και η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».
Λεπτομέρειες εδώ.

 

Η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνουν το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής (νέο κτήριο Μ2).

Λεπτομέρειες εδώ.

Κορυφή